Andělský strom

V České republice je odhadem 40.000 dětí, které mají jednoho z rodičů za mřížemi. Program ANDĚLSKÝ STROM umožňuje pořídit takovýmto dětem vánoční dárek, který dostanou spolu s dopisem od odsouzeného rodiče pod stromeček. Dítě tak při vybalení vánočního dárku ví, že na něj jeho rodič stále myslí.

Ve spolupráci s Mezinárodním vězeňským společenstvím a věznicemi se dárky posílají do rodin. kde odsouzený rodič má o dítě zájem a je s ním v kontaktu.. Dárek nemůže být věc starší, ale jen nově koupená jako pro vlastní dítě. V sociálně slabé rodině to může být jediný dárek, který dítě dostane. Doporučená částka na pořízení 1 vánočního dárku je 500 Kč (včetně balného a poštovného).

Pokud se rozhodnete do programu zapojit, zvolíte částku, kterou jste ochotni projekt podpořit a tuto částku vhodíte v období mezi 21. říjnem a 18. listopadem buď do charitní kasičky ve strahovské bazilice nebo ji převedete na charitní bankovní účet u Raiffeisenbank, č.ú. 5605539001/5500 s variabilním symbolem  777.

Celý výtěžek sbírky předá Farní charita Strahov Mezinárodnímu vězeňskému společenství, které dárky pro děti pořídí a spolu s dopisem od rodičů dětem také zašle.

Farní charita Strahov funguje ve Strahovské farnosti jako koordinátor tohoto programu, který organizuje ve spolupráci s Mezinárodním vězeňským společenstvím, o.s. vše tak, aby zapojení se dárců do programu bylo co nejkomfortnější a nejefektivnější. Spolupráce s Mezinárodním vězeňským společenstvím je doporučována i Českou biskupskou konferencí – text zde.

Naposledy se projekt na Strahově uskutečnil v listopadu-prosinci r. 2019. Sbírka vynesla rekordních 6.200 Kč, což umožnilo pořídit vánoční dárky pro 12 dětí.