Andělský strom

V České republice je odhadem 40.000 dětí, které mají jednoho z rodičů za mřížemi. Program ANDĚLSKÝ STROM umožňuje pořídit takovýmto dětem vánoční dárek, který dostanou prostřednictvím Farní charity Strahov spolu s dopisem od odsouzeného rodiče pod stromeček. Dítě tak při vybalení vánočního dárku ví, že na něj jeho rodič stále myslí.

Ve spolupráci s Mezinárodním vězeňským společenstvím a věznicemi se dárky posílají do rodin. kde odsouzený rodič má o dítě zájem a je s ním v kontaktu.. Dárek nemůže být věc starší, ale jen nově koupená jako pro vlastní dítě. V sociálně slabé rodině to může být jediný dárek, který dítě dostane. Částky na pořízení vánočních dárků se pohybují v rozmezí min. 250 – 500 Kč (od 250 Kč pro děti 0- 5 let, od 350 Kč pro děti 6 – 11 let a 450-500 Kč pro děti 12 – 15 let).

Pokud se rozhodnete do programu zapojit, zvolíte částku, kterou jste ochotni projekt podpořit a tuto částku vhodíte v posledních dvou týdnech měsíce října buď do charitní kasičky ve strahovské bazilice nebo ji převedete na charitní bankovní účet u Raiffeisenbank, č.ú. 5605539001/5500 s variabilním symbolem  777.

Farní charita Strahov zakoupí z Vašich příspěvků po předchozí konzultaci s rodinou dítěte vhodný dárek, k němu přiloží dopis od odsouzeného rodiče (dodá Mezinárodní vězeňské společenství), zabalí a odešle na adresu rodiny.

Farní charita Strahov funguje ve Strahovské farnosti jako koordinátor tohoto programu, který organizuje ve spolupráci s Mezinárodním vězeňským společenstvím, o.s. vše tak, aby zapojení se dárců do programu bylo co nejkomfortnější a nejefektivnější. Spolupráce s Mezinárodním vězeňským společenstvím je doporučována i Českou biskupskou konferencí – text zde.

Naposledy se projekt na Strahově uskutečnil v r. 2017. Sbírka trvala od 29. října do 15. listopadu a vybralo se při ní 8.297,50 Kč, což umožní pořídit vánoční dárky pro 12-15 dětí (podle jejich věku). Pro srovnání – v r. 2016 pořídila Farní charita se sbírky dárky pro 20 dětí, v r. 2015 pro 6 dětí.

Fotogalerie pořízených dárků v r. 2016 je zde: